Medisch VOS

CLB heeft haar VOS (verpleegoproepsysteem) laten certificeren volgens dezelfde hoogste klasse van een medisch apparaat dat wordt ingekoppeld. Hiermee is haar VOS een MOS (medisch oproepsysteem) geworden.

Een VOS wordt een MOS als het beoogd gebruik ('intended use') bestaat uit het doormelden van medische alarmen. Hiermee wordt het systeem een verlengstuk van een medisch apparaat. Deze moet dan derhalve voldoen aan de strenge EU Medische Richtlijn 93/42/EC (klasse IIB), die CE op het product plaatst door een onafhankelijk instituut (Notified Body).

Het komt helaas nog te vaak voor in een ziekenhuis dat een standaard verpleegoproepsysteem ingezet wordt om alarmen van medische apparaten door te zetten naar de pager. Dit is echter niet toegestaan, want het brengt grote risico's met zich mee voor het ziekenhuis en de patiënt. Een VOS is namelijk aanvankelijk een convenience systeem, uitsluitend bedoeld als bel.

CLB heeft haar MOS bij het UMC Utrecht geïnstalleerd en laten certificeren. Zij zijn erin geslaagd om het MOS van het Wilhelmina Kinderziekenhuis (onderdeel van het UMC) volgens klasse IIb door KEMA te certificeren. Het WKZ heeft daarmee een voortrekkersrol vervuld en is op dit moment uniek in Europa. Dit betekent dat het voor u nu ook mogelijk is om uw medische alarmen via een medisch VOS (MOS) te distribueren.